Varju László DK-s képviselő rabosítása ellen tiltakozott az ellenzék

0

Több ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP és a Magyar Liberális Párt is tiltakozott az ellen, hogy Varju Lászlót, a DK alelnökét rabosították a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Az ügyészség korábban Varju Lászlót azzal gyanúsította meg, hogy súlyos testi sértést és garázdaságot követett el 2018. decemberében, amikor több ellenzéki képviselővel együtt bement az MTVA-székházba.

A politikus a rabosítás után megmutatta az újságíróknak és a helyszínen várakozó 100-150 főnyi szimpatizánsnak a tintával bekent tenyereit, és azt mondta, „nem nekem, hanem előbb utóbb nekik kell kezet mosni”. Szerinte ugyanazok „rendelték meg” a rabosítását, akik „elrendelték”, hogy az MTVA-székház előtt képviselőket „vegzáljanak”, és akik törvénnyel próbálják csökkenteni a képviselők ellenőrzési jogát.

Az ártatlanságát hangoztató Varju azt mondta: az ügyészség is a „Fidesz NER-rendszeréhez” tartozik, és „ők piszkolták össze a kezemet, ami egyébként tiszta”.

Azt mondta, a jövőben is kiáll a szólásszabadságért – írja az MTI.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó a rabosításra utalva azt mondta, hogy a többi ellenzéki képviselő keze még nem tintás, de bármikor az lehet, a Fidesz-KDNP törvényekkel szűkíti az ellenzéki politikusok jogait, de a magyar jog mindenkire vonatkozik, a kormánypártiakra is.

Bősz Anett, a DK elnökségi tagja és országgyűlési képviselője azt mondta:

“bármilyen eljárások is induljanak az ellenzéki képviselők ellen, akkor is ki fognak állni egymásért, mert nem lehet őket megfélemlíteni!”

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője szerint az eljárással nem csak Varju László ellen „intéztek támadást”, hanem mindazok ellen is, akiket a politikus képvisel.

Kanász-Nagy Máté, Újpest LMP-s alpolgármestere is a szolidaritásáról biztosította Varjut, elképesztőnek nevezve, hogy az ügyben

„a Nemzeti Együttműködés Rendszere (…) nem a felelősöket, nem a bántalmazókat állítja pellengérre, hanem Varju Lászlót szeretné megfélemlíteni”.

Potocskáné Kőrösi Anita a Jobbik alelnök és és képviselője szerint:

“elfogadhatatlan és felháborító” amit a Fidesz 2020-ban művel és megenged magának, de nem baj lesz még rossz világ Polt Péternek és Orbán Viktornak.”

Szél Bernadett független képviselő szerint:

“Annyira abszurd, hogy amikor elolvastam, kapásból felhívtam képviselőtársamat, hogy ugye ez most valami álhír. De sajnos nem az: ma Varju Lászlót rabosítani fogják.
Nem is olyan rég azt írtam, hogy nem kell ahhoz jogásznak sem lenni, hogy lássuk: kirakatper készül az egyik olyan társunk ellen, aki — ott voltam sok helyen, láttam, tudom — az egyik legkeményebb harcos közülünk. Ironikus, de ezen a képen épp azt látjátok, hogy jogos igazságunkat keresve mentünk az ügyészséghez (is) — ahogy szoktam mondani, betesztelve a rendszert.”

Az ügyészség korábbi közleménye szerint garázdaság miatt azért folyik eljárás, mert Varju László – azért, hogy bejusson a stúdióba –

„nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját”. Mint közölték, súlyos testi sértés miatt azért nyomoznak, mert amikor a biztonsági őrök testi kényszert alkalmaztak vele szemben, „továbbra is ellenszegült, a földre feküdt, elkapta és kihúzta egy biztonsági őr lábát, aki emiatt a földre esett és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett”.