Vásárhelyi Mária: ’98 óta hazugságokra épül a Fidesz-média

A kormánymédia szerint a magyar sajtó bő kilencven százalékában balliberális túlsúly van. Erre az állításra is reagált Vásárhelyi Mária szociológus, közíró a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Németh Péterrel beszélgetve.

 

„Nem tudom pontosan mire is gondolnak…? A Magyar Nemzetre? Az állami médiára? Ez annyira abszurd, hogy kommentálni sem lehet”

 

– mondta ironikusan a nyitókérdésre Vásárhelyi Mária.

 

Vásárhelyi Mária, szociológus, közíró./Kép. Hirklikk

 

 

Emlékeztetett, hogy „mindenki, aki itt él és megpróbál hitelesen tájékozódni, tapasztalhatja, hogy a helyzet éppen fordított: a média 99 százalékban totális kormánypárti befolyás alatt áll”.

Ráadásul „a legbrutálisabb hazugságokkal vannak megtöltve ezek a felületek”, bőséggel élve a karaktergyilkosság hidegvérű gyakorlatával is. Ez legutóbb Varga Zoltánt, a Central Média és a 24.hu tulajdonosát érintette.


Mindebben ráadásul semmi újdonság nincs, „1998 óta ez a Fidesz-média: kreálnak egy hazugságot és szabályos emberhajszát folytatnak, meghurcolják a kiválasztottakat”. Ezt teszik Varga esetében is, hogy a népszerű és jól jövedelmező vállalkozását megszerezhessék.  „Vagy szétverik, mint tették azt a 168 óra című lappal, amiről ma már egy szó sem esik.”

A helyzetet nem segíti az Európai Bizottság közönye sem, mivel nem nagyon töri magát, hogy a jogállamisági kritériumok között nyomon kövesse, mi zajlik a magyar médiában. „Sőt, egyáltalán nem töri magát” – vélte Vásárhelyi. „A követelések 17 pontjában a médiáról szó sem esik. Holott pontosan tudjuk, hogy demokratikus nyilvánosság nélkül nem létezik demokrácia, nincsenek szabad választások.”

Ennek nem lehet magyarázata az uniós pénzek utalásának kényszere, hiszen „egy ilyen korrupt, átláthatatlan gazdasági rendszerben ez a pénz ugyanúgy el fog süllyedni, ahogy az eddigi száz- és ezermilliárdok. Értelmetlenül elszórják vagy ellopják”.

Vásárhelyi határozott meggyőződése, hogy „tanulva az elmúlt húsz év tapasztalatából, semmilyen áldemokratikus színjátékba nem szabad belemenni, amiben összemossák a szélsőséges pártokat az ellenzékkel. „Még nem volt példa ugyanis rá, hogy ilyenből ne az ellenzék kerüljön ki erkölcsileg és politikailag megalázva”.

Az egy kettős dilemma, hogy a parlamentre is kiterjesszék-e azt a radikális hozzáállást. „Az érzelmeim azt mondanák, hogy a parlamentben sem szabad részt venni ebben a színjátékban. Ugyanakkor tisztában vagyok a realitásokkal és tudom, hogy egy párt puszta létezéséhez is szükség van minderre. Egyik párt sem azért van jelen, mert ott szeret üldögélni, hanem azért, mert erre van szükség a pártszerű működéshez is.”

Azt viszont konkrétan megalázónak tartja, hogy

 

„az összes többi testületben hat főből egy lehet ellenzéki, de azt is ők fogják eldönteni, hogy a Mi Hazánkból vagy a demokratikus ellenzékből választanak. Ezzel az ócska színjátékkal pedig sikerül lejáratni az ellenzéket”.

 

A Klikk TV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.