Vásárhelyi Mária: Nem tökfilkók ezek, hanem banditák

Az extradókkal nemcsak többletbevételhez akar jutni a kormány. A sarccal arra vennének rá cégeket, hogy vonuljanak ki Magyarországról. Nem sok minden maradt, amit eddig nem szereztek meg maguknak, a kiskereskedelem és a repülőtér ilyen. Nem fognak lemondani róluk, az eszközökben pedig nem válogatnak.

Most éppen a fapados légitársaságok vannak soron. Azok, amelyek lehetővé teszik, hogy viszonylag kispénzű emberek is meglátogathassák külföldön élő gyermekeiket, unokáikat, hogy a gazdasági kényszerből külföldön dolgozó fiatalok évente egyszer-kétszer hazajöhessenek meglátogatni idős szüleiket, amelyek tízezer számra hordják ide a csóróbb külföldi turistákat, hogy a gyenge forint és az olcsó szállásárak vonzásában itt töltsék el szabadságuk egy részét. És akik így a belföldi turizmus és a kiskereskedelem életben tartásának meghatározó szereplői. Mert ami nekünk, magyaroknak, egyre elviselhetetlenebbül drága, az a külföldről idelátogatóknak – a folyamatosan gyengülő forint miatt – egyre olcsóbb.

A magyar lakosság számára létérdek, hogy olcsón tudjon utazni és jöjjenek a külföldi turisták. Ám ami jó a kispénzű magyaroknak, az nem jó a kormánynak. Mert – amint ezt Orbán Viktor már a választások előtt ­belengette – a kormány nem mond le arról, hogy a Liszt Ferenc repülőtér ismét állami tulajdonba, majd – a 12 éve bevett kormányzati gyakorlat szerint – fillérekért valamelyik rokoni, baráti oligarchához kerüljön. Ehhez azonban arra van szükség, hogy viszonylag olcsón vásárolja meg az állam a tulajdonosoktól a repteret, amihez pedig le kell verni annak árát. Márpedig a repülőtér annál értékesebb, minél nagyobb a forgalma. Adódik tehát a megoldás; drasztikusan csökkenteni kell a Liszt Ferenc Repülőtér értékét, aminek kézenfekvő módja, hogy a legnagyobb forgalmat realizáló fapados társaságokat adminisztratív eszközökkel elüldözik vagy legalább a forgalmukat jelentős mértékben csökkentik.

https://jelen.media/publicisztika/a-nep-ellensegei-3354