Vasutasok Szakszervezete: A kormány és a MÁV úgy hazudik mint a vízfolyás!

A VDSzSZ Szolidaritás elnöke szerint a vasút vállalat működőképessége annak köszönhető, hogy a vasúti dolgozók erőn felül teljesítenek.

Bértágyalásokat szorgalmaznak a MÁV és a Volán társaságoknál működő szakszervezetek a kormánnyal és a munkáltatókkal, hogy kiszámítható, középtávú, az egyes vállalatok problémáira fókuszáló bérmegállapodást tudjanak kialakítani, hangzott el budapesti sajtótájékoztatójukon.

Halasi Zoltán, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás (VDSzSz Szolidaritás) elnöke elmondta: levélben fordulnak a kormányhoz, hogy minél előbb hívják össze a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumát (KVKF), ezen felül megkeresik a munkáltatókat képviselő Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségét (Stratosz) is. Halasi elmondta, idén lejár a 2017-ben kötött, 3 éves bérmegállapodás, de a munkaerőhiány kezelése is a tárgyalások megkezdését indokolja, akkor a probléma, hogy ez a a MÁV-nál már néhány területen működési nehézséget okoz.

Az elnök elmondása szerint a MÁV csoport munkavállalóinak nagy része 40 éves, illetve ennél idősebb. A vasúti dolgozók

“az elmúlt 3 évben gyakorlatilag erőn felül teljesítve őrizték meg a vasút vállalat működőképességét és szerintem tovább már nem terhelhetők”

– mondta a szakszervezeti vezető, aki szerint a létszámhiány felszámolása érdekében gyors intézkedésekre van szükség, ehhez kiszámítható, középtávú, akár egy újabb 3 éves bérmegállapodás megkötésében érdekeltek, és cáfolta a csoportos létszámleépítésről szóló híreszteléseket.

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke felidézte, hogy még februárban adták át a bérmegállapodás-tervezetet a munkaadó részére. A szakszervezeti vezető az MTI-nek elmondta, hogy
a munkaerőhiány főként a vonatok közlekedtetéséért és vonatokat ellátó semélyzetet felelős munkaköröket érinti, például a jegyvizsgálót, az utasellátó kisérőt, a jegypénztárost, a váltókezelőt, a tolatás vezetőt, a forgalmi szolgálattevőt, felsővezeték szerelőt és a műszerész lakatost, de a kocsivizsgálókat is.

Barsi Balázs, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke is a béremelések folytatása mellett érvelt. A héten a járatkimaradásokról azt mondta, azok valóban a rossz munkaszervezéssel magyarázhatók és megerősítette, hogy a MÁV csoporton belül a mozdonyvezetőknél nincs akut munkaerőhiány, de akad több megye is ahol igencsak van létszámhiány.

Magyarországon majdnem 40 vállalat foglalkozik vasúti árufuvarozással és az itt dolgozó mozdonyvezetők béréhez képest nagy az állami szféra lemaradása. A kialakult helyzetet pedig kezelni kell, ugyanis a szakszervezeti vezető szerint még a 3 éves bérmegállapodás sem tudta megállítani a pályaelhagyókat, csupán a számukat mérsékelte. Horváth László, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének alelnöke is megerősítette, hogy a 2017-ben kötött 3 éves bérmegállapodásnak jótékony hatása volt az ágazatra, de az idei 5 százalékos béremelés “nyomott hagyott a munkavállalók hangulatán” szavai szerint.

Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke elmondta, hogy a Volán társaságok integrációja a munkavállalók mindennapjaira is hatással van, ezért fontos, hogy ez az ügy ne homályosítsa el a bérfejlesztési kérdését.

A MÁV-nál tapasztalható problémákról már sokszor írtunk. Szeptember 18-án több járat is kimaradt, mert nem volt elég mozdonyvezető, múlt héten pedig az online jegykiadó rendszer omlott össze. Volt olyan nap, amikor – szintén munkaerőhiány miatt – a jegypénztárak sem nyitottak ki a Keleti és a Nyugati pályaudvarokon. A MÁV vezetője Homolya Róbert az információszolgáltatást érintő kritikákat jogosnak találta, a vonatkéséseket, illetve a járatkimaradásokat pedig az elöregedett vasúti szerelvényekkel indokolta, a mozdonyok és személyszállító kocsik átlagéletkora 35-50 éves.

A Közlekedő Tömeg Egyesület már tüntetést is szervezett a tarthatatlan állapotok miatt, stílszerűen egy órás késéssel meghirdetve.

Loppert Dánielt, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója azt mondta a Hír Tv-ben csütörtök este, hogy készek meghallgatni az utasokat, de akik most kritikát fogalmaznak meg, azok tulajdonképpen tüntetők.

“Mi alapjában véve az utasokkal szeretnénk beszélni, és kevésbé a tüntetőkkel. Úgy gondoljuk, hogy a tüntetők 2019. október 13-ig lesznek, utána utasok lesznek, akikkel mi egyébként a rendszeres kapcsolatot fenntartjuk.”