Vége a játszmának, a Fidesz sorsa Weber kezében van

0

Bajban Orbán, bajban a Fidesz!
Semmi sem alakult úgy ahogy Orbán szerette volna. Bár itthon nagyarányú győzelmet aratott, de a nemzetközi porondon ez a eredmény vereséggel ért fel. Orbán nem tényező az európai nagypolitikában és örülhet, ha a megtűrt kategóriában maradhat. De lassan már erre is vajmi kevés esélye maradt, hiszen Manfred Weber törekvései erősödnek és az őt támogatók csak Orbán nélkül tudják elképzelni az együttműködést.
Az Európai Néppárt a jelenlegi állás szerint – és a Fidesszel együtt – 182 mandátumot kaphat, míg legnagyobb vetélytársuk, a szociáldemokrata képviselőcsoport (S&D) 147 képviselői helyet mondhat a magáénak. Bárhogy is számoljuk, ez mindösszesen 329 hely a 751 tagú parlamentben, vagyis közel sincs meg a többségük. Arra már az ALDE és a Zöldek is utaltak, hogy hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni, de csak akkor, ha az ő követeléseiket is teljesítik. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges együttműködési megállapodást követően tényleg semmi szükség nem lesz arra a 13 mandátumra, amit a Fidesz hoz az EPP-be, hiszen mindkét európai pártcsalád jól szerepelt a választásokon, 109 és 69 mandátumot adhatnak a végső egyenlethez.

Brüsszeli pletykák szerint az sem segít Orbánnak, hogy Manfred Weber kifejezetten dühös rá a személye elleni támadások miatt. Habony Árpád médiaügynöksége, a londoni székhelyű V4NA az utóbbi hónapokban mindent megtett, hogy rossz színben tüntesse fel az Európai Néppárt csúcsjelöltjét, még bajorországi házához is lesifotósokat küldtek, hogy utána angol nyelven kürtöljék tele vele a világot.

Mindent egybevetve, Orbán sorsát leginkább az pecsételheti meg, hogy Weber mindenáron Jean-Claude Juncker utódja akar lenni, amihez áldozatot kell hoznia. Burkoltan ugyan, de Frans Timmermans már kijelentette, hogy ha úgy döntenek, nincs szükségük a Néppártra, szívesen összebútoroznak a Zöldekkel és a Liberálisokkal annak érdekében, hogy meglegyen a többségük. Ezt Weber nyugodtan felfoghatja zsarolásnak, hiszen egész kampányát arra építette fel, hogy ő az egyetlen szóba jöhető jelölt az Európai Bizottság élére.

Hvg