Vége, eldőlt : Az Európai Parlament jogállamisághoz köti az uniós pénzek kifizetését

Megállapodtak az uniós tagállamok vezetői az Európai Parlamenttel a következő, hétéves költségvetési ciklus jogállami feltételeihez kötéséről. Erről először a német DPA hírügynökség számolt be. Ezzel történelmi, háromhetes tárgyalássorozat zárul le.

Az már biztos, a magyar kormány komoly csatát vesztett Brüsszelben, a parlamentnek ugyanis sikerült a legtöbb követelését érvényesítenie. A magyar kormány kezdettől tiltakozott az úgynevezett jogállamisági mechanizmus ellen.

A hírről Donáth Anna, a Momentum EP képviselője is beszámolt Twitteren.

Ebben a politikus azt írja, komoly győzelmet arattak a korrupciós és az antidemokratikus kormányok ellen.

Az új jogállamisági mechanizmussal meg tudjuk védeni az adófizetők pénzét Orbán Viktortól

– írta Donáth.

A hírrel kapcsolatban a DPA hírügynökséget idéző több hírportál is megemlíti a magyar kormányt és Orbán Viktort. A Re Jerusalem hírportál azt írja:

„A MEGÁLLAPODÁS BOMBASZTIKUS, MIVEL KORÁBBAN A MAGYAR ÉS A LENGYEL KORMÁNY IS IS AZZAL FENYEGETŐZÖTT, HOGY FONTOS UNIÓS DÖNTÉSEKET BLOKKOLNAK, HA AZ UNIÓS PÉNZEK KIFIZETÉSÉT JOGÁLLAMISÁGI FELTÉTELRENDSZERHEZ KÖTIK.”

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon reagált a hírre. Varga szerint az Európai Parlamentnek nem a magyar kormányt kellene zsarolnia, hanem az uniós országokat sújtó koronavírus-járvány megállításával kellene foglalkoznia.

Elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament a jelenlegi járványhelyzetben és az Európa gazdasága előtt álló súlyos kihívások ellenére sem hagy fel Magyarország politikai és ideológiai zsarolásával. Elfogadhatatlan, hogy a magyar ellenzéki EP képviselők Magyarország gazdasági érdekei ellen dolgoznak Brüsszelben

– írta az igazságügyi miniszter. Hozzátette, jobb lenne, ha az Európai Parlament a probléma helyett a megoldás részévé váljon, és ne veszélyeztesse az uniós költségvetés elfogadását. Enélkül az EU nem tud segítséget nyújtani azoknak a tagállamoknak, amelyek erre leginkább rászorulnak.

Varga Judit szerint szó sincs megállapodásról. Facebook posztjában azt írta, a magyar kormány tartja magát az állam- és kormányfők júliusi megállapodásához.

„AZ EP MEG AKARJA KERÜLNI A SZERZŐDÉSEKET ÉS FEL AKARJA RÚGNI A TÖRTÉNELMI KÖLTSÉGVETÉSI ALKUT, AMI FELELŐTLEN ÉS ELHIBÁZOTT LÉPÉS.″

– fogalmazott Varga Judit.