VÉGRE! ITT A HAZAI DINNYESZEZON!

Elindult a hazai dinnyeszezon, az elmúlt néhány évvel ellentétben jó esély van egy “nagyon pozitív” szezonra – nyilatkozta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke a szezonnyitó sajtótájékoztatón a Békés megyei Medgyesegyházán.
A görögdinnyét köszöntő esemény helyszínéül azért Békés megyére esett a választás, mert hazánkban a gyümölcs termőterületének csaknem fele, a 2600 hektárból 1100 Békésben található. A sárgadinnyét pedig leginkább Bács-Kiskun megyében gondozzák, az összes 400 hektáros területnek majdnem a harmada található ebben a térségben. Szabolcs-Szatmár-Bereg is érintett azonban a nagyobb termőkörzetek között mindkét gyümölcsfajtóból. Összevontan Szabolcsban és a Hajdúságban 800 hektáron érlelnek görögdinnyét.
Mártonffy Béla elmondta, annak ellenére, hogy a gyümölcsök termőterülete több mint a hatodával csökkent 2021-hez képest – leginkább épp Békésben és a Nyírségben –, fejlődött azonban a technológia, így a termés biztosabbá vált. Görögdinnyéből 130-140 ezer, sárgából 12-15 ezer tonnára számítanak a szakemberek. Ezzel a mennyiséggel a „hazai ellátás tökéletesen biztosított” – jelentette ki a NAK tisztviselője.
Optimizmusának az is okot ad, hogy a hazai keresleten túl, megnőtt az érdeklődés a magyar dinnye iránt a külföldi piacokon is. Az ok abban is kereshető, mert megnövekedett a szállítmányozás költsége, így a szomszédos országok hamarabb fordulnak hozzánk e jellegzetes nyári gyümölcsért. Ezt tovább fokozza, hogy a tipikusan dinnyetermesztő Spanyol-, Olasz- és Görögországban 20 százalékkal esett vissza a termelés, valamint a szomszédos háború miatt az ukrán termés is kiesett.
A sajtótájékoztatón felszólalt Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke is, aki azt emelte ki, hogy a fóliás termesztésnek hála több héttel is meghosszabbítható a magyar dinnyeszezon. Így már nem feltétlenül lesz igaz a mondás, hogy Lőrinc belepisilne a dinnyébe. Nem, akár szeptember végéig is kapható lehet a hazai gyümölcs. Sajnos azonban kellemetlenebb változás is történt az elmúlt időszakban. Mivel a termelőknek jelentősen megnövekedtek a költségeik, ez a fogyasztói árakon is látszani fog, ezért a dinnyetermelők elnöke szerint még a szezon felfutása után sem eshet a gyümölcs kilójának ára 179 forint alá. “Ellenkező esetben tovább fog csökkeni a termőterület” -figyelmeztetett.
Az utóbbi tendenciát igazolta Medgyesegyháza polgármestere is. Kraller József elmondta, hogy míg 10-15 éve a településen élők 80 százaléka foglalkozott dinnyetermesztéssel, addig mára 20 százalékra apadt ez a szám.
Via Szeretlek Szabolcs-Szatmár-Bereg
Forrás: MTI, a kép illusztráció