VELENCÉBE LÁTOGATNA? JANUÁRTÓL FIZETNIE KELL ÉRTE!

Velence városa 2022 nyarára bevezet egy foglalási kötelezettséget előíró szabályt azon turisták számára, akik nem töltenek el egyetlen vendégéjszakát sem a városban, csak látogatóba érkeznek.
A foglalási próba után, 2023-tól életbe lép a törvény, amelynek értelmében az egynapos kirándulóknak 3-10 euró közötti összeget kell fizetniük, ha Velencébe szeretnének látogatni.
A húsvéti ünnepek alkalmával Velencét elözönlő turisták óriási száma miatt – pénteken 110 ezer, szombaton 160 ezer, húsvét napján 140 ezer, hétfőn pedig közel 100 ezer ember áramlott a városba, a szállodák teljesen megteltek, a vízi buszok, a múzeumok és a Szent Márk-bazilika előtt pedig sorban álltak – a város önkormányzata tárgyalásokat folytatott a városi turizmus irányítása kapcsán.
A cél az, hogy előre tudják, hányan lesznek jelen a történelmi központban.
Velence polgármestere, Luigi Brugnaro megsürgette a foglalási rendszer kipróbálását, így idén nyártól már szükséges a foglalás. "Sokan megértették, hogy a város foglalhatóságának ellenőrzés és számon tartása a helyes út a turizmus kiegyensúlyozottabb irányítása érdekében.
Mi leszünk az elsők a világon ebben a nehéz kísérletben – mondta a polgármester.
Jelenleg a város a foglalási platform fejlesztésén dolgozik. A Velencébe érkezőknek a
hamarosan bemutatásra kerülő speciális weboldalon kell majd foglalniuk, a fővárosi lakosok kivételével.
A turisztikai tanácsos, Simone Venturini véleménye szerint ez valódi „forradalmi megoldás”, hiszen a rendszert múzeumok már használják, de még egyetlen város sem alkalmazott ilyen módszert. „Tisztában vagyunk azzal, hogy kiigazításokra és kiegészítésekre lesz szükség, de ez az egyetlen lehetséges út.” – nyilatkozta.
A tervezett újítást a városi tanács több tagja is pozitívan értékelte.