Véletlenül a kormánypártra szavazott egy indiai férfi, ezért levágta az ujját. Nem rossz ötlet!

0

Virálissá vált az indiai interneten az a videó, melyen egy férfi azt állítja, hogy a jelenleg zajló választásokon véletlenül a kormányzó BJP-re szavazott, ezért levágta a saját mutatóujját. 

A BBC összefoglalója szerint a férfi elmondása alapján egy regionális pártra akart szavazni, de összezavarta a szavazógépen látható rengeteg jel, ezért végül a hindu nacionalista kormánypártra szavazott. 
Mint fogalmazott, az elefántra akart szavazni, de tévedésből a virágra nyomott. Ezzel a pártok szimbólumaira utalt, melyek a szavazógépek képernyőin láthatóak. Miután valaki szavazott, a mutatóujját letörölhetetlen tintával kenik be. 

A BBC kitért arra is, hogy ezeknek a szimbólumoknak nagy jelentősége van az indiai választási rendszerben, ahol az írni- és olvasni tudók aránya még mindig alacsony egyes régiókban. Ráadásul rengeteg regionális párt és szövetség is indul, ezért a szavazóknak sokszor nehéz dolga van, ha át akarják tekinteni a helyzetet. 

Csütörtökön a választások második fordulója zajlott, amikor a regionális pártokra szavazhattak a választók. A választás hét körön át zajlik, végeredményt majd május 23-án hirdetnek. Összesen 900 millió ember szavazhat, ezzel ez a valaha volt legnagyobb választás a világon. 

olkt.hu/ 444.hu