Vera Jourová: A magyar demokrácia tényleg beteg!

Az Európai Bizottság alelnöke fenntartja, hogy valami nagyon nincs rendben a magyar demokráciával.

 

Vera Jourovát igen heves támadások érték az Orbán-kormány részéről a véleményéért, de fenntartja, hogy valami nagyon nincs rendben a magyar demokráciával.

Spiegelnek adott interjúban ismét kifejtette, hogy a jogállam bizonyos fontos részei egyszerűen hiányoznak Magyarországon. Elég arra gondolni, hogy mennyire szabad a sajtó, illetve, hogy mekkora mozgásteret élvez a civil szféra.

Ezt az űrt a közösségi média sem tudja betölteni, mert azon keresztül hatalmas mértékben terjed a dezinformáció, ahogy azt a járvány megmutatta. Vera Jourová ezzel kapcsolatban arra is kitért, hogy Oroszország és Kína dezinformációval árasztja el az európai országokat.

Visszautasította a vádat, hogy részéről magyargyűlöletről lenne szó. Az Orbán-kormány kritikája nem jelenti a magyar néppel szembeni ellenszenvet. Azt is elmondta, hogy az egykori Csehszlovákiában cseperedett fel és Magyarország akkor a szabadságot testesítette meg a szemében. Milyen jó volna – hangsúlyozta az interjúban –, ha még napjainkban is így volna, azaz a magyar rendszer példát mutatna az egész világ számára.

A Bizottság alelnöke továbbra is türelemre int a jogállami mechanizmus ügyében, mert az elvileg ugyan életbe lépett az év elején, ám a magyar és lengyel panasz nyomán meg kell várni, hogy mennyire tartja azt jogszerűnek az Európai Bíróság.

 

 

via. Spiegel