Vera Jourova: az EU a magyar választások előtt jóval visszatartana támogatásokat

Az Európai Unió Bizottsága nem feltétlenül fogja kivárni az új jogállamisági mechanizmus ügyében az Európai Bíróság vonatkozó ítéletét, ha az túl sokáig várat magára, és már idén beindíthatja ezt a mechanizmust – ezt Vera Jourova, az EU Bizottságának értékekért felelős alelnöke jelentette be. A mechanizmussal szembenálló tagállamok ezzel nagyon sok pénzt veszíthetnek egyebek mellett a segélyalapból is – mutatott rá a Bloomberg hírügynökség.

Magyarország és Lengyelország ellen már folynak eljárások – emlékeztetett a Bloomberg, amely Jourovára hivatkozva rámutatott, túl késő lenne, ha az Európai Bíróság ítélete csak jövőre születne meg. A kérdésre, hogy a bizottság kész-e a bíróság döntése előtt elindítani a mechanizmust, a biztos azt válaszolta, „Kénytelenek leszünk, ha a bíróság ítélete túl későn születik meg”.

A mechanizmus első ízben hatalmazza fel a bizottságot pénzek visszatartására, és ez mindenekelőtt Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök számára aggasztó, akik fütyültek az unió felszólításaira, hogy térjenek vissza a demokratikus útra. Orbán Viktor kormánya csak az újjáépítési alapból 7,2 milliárd eurót veszíthet, és Jourova bejelentése annyit tesz, hogy a megvonás elkezdődhet már jóval a jövő tavaszi magyarországi választások előtt – írta a Bloomberg. Lengyelország, ahol 2023-ben lesznek választások, 23,9 milliárd eurótól eshet el.

A két fő kötelezettségszegő mindeddig kölcsönösen meg tudta védeni egymást a büntető intézkedésektől, mert ezek elfogadásához a 27 tagállam közül 26 egyetértése volt szükséges.

Amikor egy ország szankcionálásáról lesz szó, a bizottság azt fogja vizsgálni, hogy megfelelően működik-e az igazságszolgáltatási rendszer, független-e az ügyészség, és megfelelően működik-e a közbeszerzési rendszer – mondta Jourova. A biztos egy korábbi interjúban kifejtette: Magyarországon és Lengyelországban romlott a helyzet. A magyar és a lengyel tisztségviselők azzal érvelnek, hogy a támogatások megvonása a demokrácia-deficitek miatt sértené azt a kompromisszumos szöveget, amit az EU vezetői fogadtak el decemberben, hogy rábírják Budapestet és Varsót a vétó-fenyegetések visszavonására. Úgy vélik, a mechanizmust addig nem lehet beindítani, amíg az Európai Bíróság meg nem hozza az ítéletét a mechanizmust támadó keresetük ügyében.

„A magyar kormány decemberben garanciát kapott arra, hogy a kifizetések nem válnak egy jogállamisági boszorkányüldözés tárgyává”, és az Európai Bíróság sürgetése aláássa a jogállamot – szögezte le a magyar igazságügyi minisztérium egy kérdésre válaszoló e-mailben.

A bizottságnak még véglegesítenie kell az irányvonalakat, amelyek leírják a mechanizmus eljárásrendjét. Ha a bizottság indítványozza majd a valamely tagállamnak nyújtandó támogatások befagyasztását, ezt jóvá kell majd hagyni a tagállamok minősített többségének – emlékeztetett a Bloomberg.