Vereségre készül az Orbán banda, de előtte mindent visz, lenyúl

Ma a fideszes parlamenti többség a közvagyon jelentős részét, több ezer milliárd forintot szervez ki fideszes magánalapítványokba. Ezzel a magyar állam önként lemond többek között arról, hogy a legtöbb magyar felsőoktatási intézmény működésébe bármilyen módon beleszóljon a jövőben.
Nem nehéz látni, hogy miről szól ez valójában: Orbán Viktor tudja, hogy 2022-ben távozik a Karmelita kolostorból. Vereségre készül, ezt pedig már most sem képes méltósággal viselni: a koronavírus-járvány harmadik hullámának közepén azzal foglalkozik, hogy a közvagyon minél nagyobb részét utalja ki a saját holdudvarának.
Nem szeretem, ha a politikai táborok hazaárulózzák egymást, de erre most tényleg nehéz más jelzőt találni a hazaáruláson kívül. A Fidesz egyszerűen feláldozza a magyar állam működőképességét, hogy egy olyan párhuzamos államot építsen ki magának, amelyet Orbán Viktor lekötelezettjei működtetnek. Ezek után tényleg bármilyen szektort ki lehet szervezni fideszes „alapítványokba”. A felsőoktatás kiszervezése megtörténik, de mi akadályozná meg a kormányt abban, hogy a felsőoktatás után az egészségügytől a nyugdíjrendszerig, a közoktatástól akár a honvédelemig mindent egy-egy alapítványba szervezzen ki? Vagy akár a teljes költségvetést?

Ezt az új kormány egyszerűen nem hagyhatja annyiban – pontosan ezért mondjuk, hogy 2022-ben nem csak kormányváltásra, hanem rendszerváltásra van szükség. Jogállami eszközökkel, de vissza kell szerezni a kilopott közvagyont, majd olyan garanciákat kell az új alkotmányba építeni, hogy soha többé ne történhessen meg hasonló. Mert Magyarország soha többé nem lehet következmények nélküli ország – ezért dolgozunk a Momentum Mozgalommal.

 

 

via. Cseh Katalin, EP-képviselő.