Verhofstadt kihagyná az Orbán-kormányt a pénzosztásból

Guy Verhofstadt szerint Magyarország és Lengyelország nélkül kell létrehozni az unió helyreállítási alapját, ha ezek az országok nem vonják vissza a vétójukat.

A belga európai parlamenti politikus szerint a magyar és a lengyel kormány kárt okoz a saját polgárainak, hogy megvétózzák a közös uniós költségvetést és a helyreállítási alapot.

 

Papíron a 2021-27-re szóló EU-s költségvetést és a hozzátett helyreállítási alap összegeinek kifizetését – mint ismert – az Európai Parlament, a német soros elnökség, valamint a tagállamok többsége is egy jogállami mechanizmushoz kötné. A most véget érő 2014-2020 közötti uniós költségvetésből mintegy 39 milliárd euró került a magyar gazdaságba, a mentőcsomaggal megnövelt következő hétéves költségvetésből ezzel szemben akár 52 milliárd euróra is rúghat a teljes támogatás. Viszont a jogállamisági feltételrendszert megtámadta a magyar és a lengyel kormány is, vétót belengetve a megállapodásra az egyhangú döntést elváró Európai Tanácsban, majd melléjük támogatólag, de az egyezményt a jelenlegi formájában is elfogadó Janez Jansa szlovén kormányfő is felsorakozott.

 

Kemény üzenet érkezett Brüsszelből a magyar kormánynak

 

Guy Verhofstadt belga EP-képviselő szerint a legjobb természetesen az lenne, ha Lengyelország és Magyarország visszavonná a vétót. “Ez lenne a normális út, hiszen az újjáépítési csomag elfogadása a polgáraik és a cégeik érdekében áll. Meg kell, hogy mondjam, ez az első alkalom, amikor azt látom, hogy a költségvetési tárgyalásokat egy ország azért blokkolja, mert pénzt kapna” – idézi az Euronews a politikust, amely interjút adott a hírcsatornának, hozzátéve, hogy a két ország a saját polgárait bünteti ezzel.

“A legtöbb országban az emberek 60-70 százaléka normálisnak tartja az utalások leállítását az olyan országok számára, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállamiságot, a demokráciát és amelyek korrupt emberek kezében vannak. Hiszen itt a korrupcióról is szó van. A legutóbbi OLAF jelentés világos volt. Magyarország vezeti a listát. Nyilvánvaló, hogy ebben van felelőssége Orbán Viktornak” – tette hozzá Verhofstadt, aki röhejesnek tartja a magyar kormány részéről Soros György folytonos emlegetését, valamennyire még antiszemitának is tartja ezt a hangot. A magyar miniszterelnök szovjetes hasonlatát, melyet az EU-ra használt kifejezetten sértőnek érzi.

Forrás. Euronews