Veszélybe került a karácsonyi szezon

Az észak-német kikötőkre zúduló hatalmas mennyiségű áru miatt komoly fennakadások vannak, aminek Európa-szerte érezni a hatását, és a karácsonyi szezont is veszélyezteti, írja a napi.hu.

A német Handelsblatt gazdasági napilapra hivatkozva azt írják, az, hogy Hamburgban, Rotterdamban és Antwerpenben is ott ragadtak a konténerek, üres polcokhoz és emelkedő árakhoz vezethet. A szállítási gondok pedig már a karácsonyi szezont is veszélyeztetik, mindenhol arra panaszkodnak, hogy az áruk beragadtak valamelyik kikötőbe.

 

A lap szerint a mostani gondok visszavezethetők a Szuezi-csatornába beszorult konténerszállítóra és a kínai lezárásokra is, mert a hajózási útvonalak ismételt megnyitásával az európai kikötőkre hatalmas mennyiségű áru zúdult, amit nem tudtak feldolgozni. A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy folyami teherhajókból, kamionokból és tehervonatokból is hiány van.

Németországban a britekhez hasonlóan probléma a sofőrhiány, becslések szerint még 60 ezer teherautó-sofőrre lenne szükség, de hasonló a helyzet Spanyolországban és Olaszországban is.