Videón, ahogy pusztító légicsapás éri Európa egyik legnagyobb acélművét az Azovsztalt

Az acélüzem Mariupol egyik legfontosabb gazdasági létesítménye volt, az ukránok szerint a létesítmény gyakorlatilag megsemmisült.

 

Az AP hírügynökség és az ukrán hatóságok szerint az orosz hadsereg lerombolta az Azovstalt, Európa egyik legnagyobb acélüzemét Mariupolban.

Vagyim Deniszenko az ukrán belügyminisztérium tanácsadója azt mondta: Európa egyik legnagyobb acélüzemét gyakorlatilag elpusztítják.

 

Az Azovstal igazgatója korábban azt írta, hogy eltalálták a gyárat, de akkor nem tudta pontosan, milyen mértékű kár keletkezett.

Az acélművet nagy erejű robanások rázták meg, erről Leszja Vasziljenkó ukrán parlamenti képviselő osztott meg egy videót a Twitteren.

 

 

A háború kezdete óta az üzem dolgozói minden biztonsági intézkedést megtettek, hogy a lakosok számára ne okozzon veszélyt a gyár.

Ha a kohászati üzem irányítása orosz kézre kerül, az jelentős csapást mér a város megtartására irányuló ukrán erőfeszítésekre.

Az rtl.hu szúrta ki, hogy a politikai szempontból a legszélsőségesebb, az oroszok által neonácinak tartott ukrán önkéntes osztag, a Mariupolt védő, a 2013-as forradalomban és a 2014-től kezdődő donyecki harcokban is élen járó Azov ezred a Twitter-oldalán egy rövid videót osztott meg.

Ezen vélhetően egy ukrán harckocsi gépágyújának kamerájából felvett képsorokat láthatunk.

 

 

 

Az Ukrinform egy mai cikkében azt írja, hogy az Azovstal leállította a teljes működését a heves támadások miatt.

Erre eddig a fennállása során egyszer került sor: 1941-ben, amikor a náci Németország intézett támadást a mai Ukrajna területén. 1943-ban pedig akkor volt egy kisebb leállás, amikor elkezdődött az acélmű helyreállítása.

Az Azovstal lerombolása nem csak az ukránokat érinti:

az acélmű elpusztításával rettenetes gazdasági láncreakció indulhat el, amely az acél európai horrorárát eredményezheti.

(Guardian)