Világbotrány Orbán fogadása a Fehér Házban

0

Nem is az a legkínosabb, hogy Orbán a 23. európai politikusként (gyakorlatilag utolsóként) kapott meghívást a Fehér Házba, és erre a meghívásra is gyakorlatilag befizetett: az adófizetők egymilliárd dollárját költi Orbán arra, hogy végre megjelenhessen a Fehér Házban és valakinek érezhesse magát.

Miközben a szélsőjobboldali, illiberális és rasszista Trump megválasztása után azt remélték, hogy “két illiberális jó barát” alapon, Orbán az elsők között masírozik majd be a Fehér Házba, mint az illiberális világforradalom európai “vezetője”, aki az amerikai fehér keresztény felsőbbrendűség vezetőjével találkozik. Ebből nem lett semmi, de még ennél is szégyenteljesebb, hogy az Egyesült Államok mindkét politikai irányzata tiltakozik a meghívás ellen, a világsajtó Orbánt szélsőségesnek és diktátornak nevezi, akinek nincs ott helye.

Ezzel együtt Magyarország szégyene ez az ember. Még washingtoni meghívása sem elismerést, hanem gyalázatot hozott a magyar névre, mert a világsajtó “magyar” miniszterelnöknek hívja, és mély undorát fejezi ki a személye és a rendszere iránt. Nem jó magyarnak lenni Amerikában, mert Orbánt még a republikánusok sem fogadják el, és még Trump hívei előtt is szégyenkezni kell egy magyarnak Orbán miatt.

Az amerikai mértékadó sajtó Orbánt kivétel nélkül szélsőségesnek, diktátornak, a legjobb esetben autokratának nevezte, rendszeréről nemhogy kritikusan, de a legnagyobb megvetéssel írt. Mintha egy “büdös zoknit” tartanának a kezükben, s be kellene fogni az orrukat, amíg a szennyesbe dobják. Ezzel összhangban republikánus és demokrata szenátorok írásban tiltakoztak Orbán meghívása ellen, illetve követelték azt, hogy Trump a találkozó nyomán vesse fel a jogállamiság elpusztításával kapcsolatos amerikai véleményt, a szabad és egyenlő választások megszüntetését, a sajtószabadság brutális korlátozását, a hazug propagandát, az igazságszolgáltatás függetlenségének megszüntetését, a tanszabadság eltörlését, a tudományos élet elleni szélsőjobboldali támadást, az MTA megszüntetését, a CEU elüldözését, stb..

Forrás: AMERIKAI NÉPSZAVA