Virológus: Már Magyarországon is jelen van a mutáns vírustörzs

Rusvai Miklós virológus, koronavírus szakértő szerint

 

szerencsére egyre növekszik Magyarországon az oltási kedv, ami azért is fontos, mivel ha az oltási ütem nem gyorsítható, nem kerülhető el a harmadik hullám

 

– mondta a szakember a Hír TV Magyarország extra című műsorában.

A műsor itt nézhető meg.

Szerinte nem a kedv, hanem a rendelkezésre álló mennyiségek szabnak korlátot a vakcinázásnak. Az oltási kedv egyre növekszik, köszönhetően annak, hogy már sokan megkapták a vakcinát, és látszik, hogy nincsenek olyan jellegű mellékhatások, amiktől tartani lehetne. A védőoltásnak köszönhetően a magas halálozási arány jelentősen javítható,  azok számában is csökkenést várnak, akik kórházi kezelésre vagy lélegeztetőgépre szorulnak.

Rusvai Miklós elmondta, hogy az új technológiának köszönhetően, amelyet a Pfizer és Moderna is alkalmaz a vakcináiban, új távlatok nyílnak meg a különböző betegségekkel szembeni védekezésben is.

 

Ezt a fajta vakcinát sokkal gyorsabban lehet változtatni az adott vírusnak megfelelően. Hagyományos technológiával évekbe telhet egy új oltás lefejlesztése.

 

A Pfizer és a Moderna oltóanyag közti különbség a szállításban és tárolásban mutatkozik meg leginkább.

 

A Moderna vakcinája kevésbé bomlékony, így nem igényel olyan alacsony hőmérsékleten történő szállítást, tárolást.

A londoni mutáns vírustörzsről a virológus elmondta, hogy

Eddig összesen 33 országban azonosították, köztük Szlovákiában is.

 

A pozitív mintákat genetikai vizsgálatoknak vetik alá, így igyekeznek megtalálni az ezen vírustörzs által megfertőzött betegeket.

 

 

(MTI)