Visznek mindent…

0

Máris veszélyben van a Magyar Tudományos Akadémia ingó vagyona, színtiszta államosítás zajlik

Meglepő levelet kaptak október végén az MTA egykori, az Eötvös Loránd Kutatóintézet Hálózat (ELKH) Titkársága alá terelt kutatóintézetei az újonnan létrejött szervezet főtitkárától. A hvg.hu birtokába került levélben Szigeti Ádám azt kérte a tizenöt intézet igazgatójától és főigazgatójától, hogy mérlegeikben könyveljék át az eddig az MTA tulajdonába tartozó ingóságokat saját – vagyis végső soron állami – tulajdonba. Több százezer tételről van szó a számítógépektől a laborberendezésig, majdnem 70 milliárd forint értékben.

Az utasítás szerint az ingóságokat sajátjukként kell feltüntetni, és csak azokra a tételekre köthetnek vagyonhasználati szerződést az Akadémiával, amelyeket nem állami támogatásból, hanem az MTA köztestületi költségvetéséből szereztek be.

A lap azt írja, hogy a leírt könyvelési metódus a gyakorlatban nem más, mint színtiszta államosítás.

kutatóintézeteket einstandoló nyári törvénymódosítás nem vette el sem az ingó-, sem az ingatlanvagyonát az MTA-tól. Csak azt írta elő, hogy a kutatáshoz szükséges vagyonelemeket – vagyis az eszközöket és a berendezéseket – az MTA adja ingyenes használatba a korábbi egységei számára.

Az átadott eszközökről az intézetek szeptemberben tételes vagyonhasználati szerződéseket kötöttek azt MTA-val, amelyekben rögzítették, hogy a felsorolt ingóságok – a számítógépektől a bútorokon át teljes laborfelszereléseikig – a továbbiakban is az MTA tulajdonában maradnak.

A főtitkár levelében viszont azzal érvelt, hogy az ELKH szeptember eleji felállásáig az MTA a tudományos kutatással kapcsolatos közfeladatát a kutatóhálózaton keresztül, a hálózatnak nyújtott költségvetési támogatás révén valósította meg. Ezért az MTA költségvetéséből és az intézetek saját bevételeiből vásárolt ingóságok a kutatóhely saját vagyonának – vagyis állami tulajdonnak – minősülnek.

Fotó: Merész Márton

A hvg.hu érdeklődésére az Akadémia azt válaszolta, hogy az MTA és az ELKH 2019 szeptemberében szerződésben rögzítette a kutatóhálózat átadásának módját, és a törvény szerint kötelezően ingyenes használatba adandó, akadémiai tulajdonú vagyonelemek használatának elveit. Ugyanezen elvek alapján születtek meg a vagyonhasználati megállapodások is.

– Mivel a vagyonhasználat új értelmezésével kapcsolatban az ELKHT elnökétől az MTA-hoz hivatalos megkeresés, módosító indítvány nem érkezett, az Akadémia továbbra is a szerződésben rögzítettek szerint jár el

– közölte a Lovász László által vezetett intézmény.

A lap információi szerint az Akadémián attól is tartanak, hogy a későbbiekben az értékes ingatlanvagyonra is ráteszi az állam a kezét. A hvg.hu úgy tudja, hogy az Akadémia elnöksége nem fogadja el az utasítást, és szükség esetén pert indít az MTA magántulajdonának tartott, mintegy 70 milliárdosra becsült ingóvagyonért.

Forrás: A teljes cikket és az ide kapcsolódó cikkeket itt találod:https://168ora.hu/itthon/mta-magyar-tudomanyos-akademia-palkovics-laszlo-eotvos-lorand-kutatasi-halozat-177534?fbclid=IwAR05hU6bt5trfRWx-80hU2dfIYoUde8JOLnHWUJ40701GKM6oxmQQUqgP_4