Vizsgálat indult az SZTE trágár, rasszista és szexista professzora ellen

Vizsgálat indult a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán Gulyás László történész ellen egy februári előadása miatt. Az előadásról a Szeged.hu számolt be szerdán, a Telex kérdésére pedig a kar dékánja megerősítette, hogy valóban vizsgálat indult az előadás ügyében a hallgatók panasza miatt.

A lap diákok beszámolóira hivatkozva arról ír, hogy a Migráció és Menekültügy a XX. században című tantárgy február 17-i online előadásán a történész több rasszista, szexista és homofób tartalmú megjegyzést is tett a diákok előtt.

A lap szerint Gulyás többek között arról beszélt, hogy „én utálom a cigányokat”, „a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak”, „az angol katonák aprítják a fekákat”, Kamala Harris amerikai alelnökről pedig úgy beszélt, hogy „én csak fekete ribancnak szólítom”.

Az egyetemi hallgatók és oktatók belsős online felületén viszont bővebben is reagált Gulyás a történtekre:

„Kósza információk jutottak el hozzám, miszerint néhány hallgatónak nem tetszik az a világnézeti alap, amelyről a migrációs órát tartom. Sőt állítólag feljelentést írtak ellenem!!! Ez a sunyi magatartás mélységesen felháborított. Az oktató feljelentése világnézeti alapon a legrosszabb kommunista időkre emlékeztet. Ilyet Sztálin és Rákosi [alatt] csináltak az ifjú kommunisták.”

Gulyás levelében azt írja, hogy a hallgatónak nem kötelező vele egyetértenie, a hallottakat a saját értékrendjük szerint elfogadhatják, illetve elutasíthatják, de „nemzeti, polgári, konzervatív értékrendet valló oktatóként visszautasítom, hogy bármely hallgató megkérdőjelezze értékrendemet”.

Forrás és egyéb részletek: Telex /https://telex.hu/belfold/2021/04/07/gulyas-laszlo-tortenesz-eloadas-szegedi-tudomanyegyetem