Vizsgálatot indított az Európa Tanács az Alaptörvény módosítása miatt

A gyors vizsgálatot követően október közepére már döntés is születik a tervek szerint.
A Szabad Európa úgy értesült, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlése felkérte a Velencei Bizottságot, hogy vizsgálja meg a 9. alkotmánymódosítás és az egyes választási tárgyú törvények tavaly év végi jogszabály-módosításait.
Azt fontos észben tartani, hogy az Európa Tanács egy laza, kormányközi együttműködés keretében jött létre és nem tévesztendő össze az Európai Tanáccsal és az Európai Unió Tanácsával sem, a hasonló nevük ellenére ezek mind különböző bizottságot jelentenek.
A Velencei Bizottság a lappal közölte, hogy még ebben a hónapban online találkozókat szerveznek a magyar érdekeltekkel, de további részleteket nem akartak megosztani.
A Szabad Európa úgy tudja, hogy a szervezet szeptember 16-án kezdi az alkotmány- és a választási törvény módosításáról szóló megbeszéléseket a magyar kormány képviselőivel, állami szervekkel, valamint a témában jártas civil szervezetekkel, október 15–16-án pedig már napirendre is tűzik a magyar ügyet, és ha nem lesz csúszás a vizsgálat során, meg is fogalmazza hivatalos véleményét.
A Velencei Bizottság már júliusban jelezte, hogy felül kell vizsgálni Magyarország Alaptörvényének decemberi, „nyilvános konzultáció nélkül elfogadott” kilencedik módosításait a társadalom egyes csoportjait esetlegesen hátrányosan érintő megkülönböztetés elkerülése érdekében.
„felmerül a diszkrimináció lehetősége, amennyiben a magyar családügyi törvények csak a heteroszexuális egyedülálló személynek, illetve a házasságon kívüli kapcsolatban élő, eltérő nemű személyeknek teszik lehetővé az örökbefogadást”.
– írták korábban.
A testület arra kéri a magyar kormányt, hogy vonja vissza az alkotmánymódosítás szövegének azon részét, amely szerint a magyar állam megvédi a gyermekek jogát arra, hogy születéskori nemével azonosítsa önmagát, mert ez csorbítja a transzgender személyek jogait.
A bizottság a közalapítványok működésével kapcsolatban pedig arra figyelmeztetett, hogy kockázatot jelent az állami pénzeszközök és a közfeladatok demokratikus ellenőrzés alóli kivonása.