Vlagyimir Putyin: Elrendeltem a Szputnyik V. vakcina vizsgálatát

Vlagyimir Putyin elnök utasította az orosz kormányt, hogy vizsgáltassa meg a Covid-19 ellen kifejlesztett orosz vakcináknak a koronavírus új változataival szembeni hatékonyságát, írja az MTI a Russian Today értesülései alapján.
A felülvizsgálatnak ki kell terjednie arra is, hogy az oltóanyagokkal kapcsolatban szükség-e van-e további kutatásokra és a bejegyzési okmány módosítására. Az erről szóló jelentést az elnöknek március 15-ig kell elkészíteni, majd félévente revíziót kell végezni.

Oroszországban eddig két vakcinát jegyzetek be, a Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputnyik V-t, amelyet 27 országban engedélyeztek, és a Vektor Központ EpiVacCoronáját. Február végéig a várakozások szerint egy harmadik oltóanyag belföldi bejegyzése is megtörténik majd.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet a Rospotrebnadzor és az Interfax orosz hírügynökség hétfői jelentése szerint bejegyeztette

 

“a világ első tesztrendszerét a koronavírus N501Y (úgynevezett brit vírusváltozatának) kimutatására”.

 

A tájékoztatás értelmében a rendszer pontos, és kizárja az álpozitív eredmény lehetőségét.

A Roszpotrebnadzor honlapján azt állította, hogy ennek a technológiának az alapján a tudósok hozzákezdhetnek azoknak a reagenseknek a kifejlesztéséhez, amelyek segítségével a SARS-CoV-2 bármilyen mutációja beazonosítható.

Oroszországban a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 14 207-tel 4 086 090-re emelkedett. A napi növekmény 0,35 százalék, az új esetek 11 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 398 534-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 394-gyel 80 520-ra, a felépülteké pedig 13 953-mal 3 607 036-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 107,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 299 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 622 191 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.