Vokó Zoltán epidemiológus: A lazítás miatt újra belobbanhat a járvány!

0

Hétfő délután kiderült, hogy a nagy országos vírusteszt eredménye várhatóan reprezentatív lesz.

A Semmelweis Egyetem (SOTE) beszámolója szerint 10 600 ember vett részt a meghívásos alapon működő, önkéntes vizsgálatokon.

Ezzel az országos felmérés épphogy megugrotta azt a lécet, amely a tesztelést koordináló Klinikai Járványelemző Munkacsoport szerint a reprezentativitáshoz szükséges volt.

A tesztsorozat azt hivatott eldönteni, milyen arányban fertőződött meg Magyarország lakossága a COVID-19 járvány első hullámában, és mekkora lehet mostanra a lakosság átfertőződöttsége.

A reprezentatívnak szánt felmérés módszertanáról és várható hasznáról a tesztelést koordináló munkacsoport egyik részegységét vezető Vokó Zoltán epidemiológusprofesszort, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központjának igazgatóját kérdeztük még korábban.

Amellett, hogy elmondta, hogy a véletlenszerű és a szándék szerint a teljes magyar lakosságot reprezentáló felmérésre 17 787, 14 évesnél idősebb, magánháztartásban élő magyart hívtak meg, a professzor arra is válaszolt, milyen következtetéseket lehet majd leszűrni a tesztsorozat eredményeiből, illetve milyen veszélyeket rejthet magában az, hogy a kormány az egész országban feloldotta a kijárási korlátozásokat.

Az interjú itt olvasható el.