VOLT KÖZPÉNZ, NINCS KÖZPÉNZ…

Lázár János a finomabb utat választotta, ami nem túl hangzatos, ám, de kifizetődőbb. Lopni halkan is lehet a háttérből…

22 milliárdért fejlesztenek öntözőrendszert Mészáros Lőrincék a Lázár János-féle ménesbirtokhoz!
Tizenegy környező településen kell munkálkodni ahhoz, hogy a vágyott színvonalon áramolhasson a térségben a víz.
Mészáros Lőrinc családi vállalata, a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. nyerte meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság tenderét a Mezőhegyesi Ménesbirtokhoz tartozó öntözőrendszer fejlesztésére, olvasható az uniós közbeszerzési értesítő keddi bejegyzésében. A közbeszerzés értéke 21,9 milliárd forint.
A hivatalosan az Apátfalva-Mezőhegyesi Öntözőrendszer fejlesztésének első üteme névre hallgató kiírás feladatsora messze nem csak a Lázár János által igazgatott ménesbirtok területére korlátozódik. A projekt keretében összesen 11 környező településen kell szivattyútelepet fejleszteni, és több, a települések között húzódó összekötő csatornát is helyre kell pofozni. Konkrétan bontás, kotrás, depóniaépítés, fóliaszigetelés, egyéb mederburkolat építése, műtárgyépítés, -felújítás, -bontás és szivattyútelep-építés, -bontás szerepel a munkálati menüsoron. Ki kell építeni két víztározót is, valamint telepíteni kell 49 monitoring rendszert, ki kell alakítani vízhozam-vízszint mérőhelyeket is.
A nyílt eljáráson két kihívója volt Mészároséknak, a nagykanizsai Szabadics Építőipari Zrt. és a nyíregyházi KÖTIVIÉP’B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft., de az ő ajánlatuk drágább is volt: a kanizsaiak munkái 22,3, a nyíregyiek tevékenységei 23,2 milliárd forintba kerültek volna.
A Mészáros és Mészáros január 6-án írta alá a szerződést, így, ha minden igaz, ez a felcsúti mágnás cégbirodalmának idei második tendernyereménye. Az első, melyre rögtön január másodikán szerződtek, a Budapest–Belgrád vasútvonal Ferencváros–Soroksár szakaszának felújítása volt, több mint 53 milliárd forintért. Ezt Mészáros V-Hídja kínai partnerekkel és további Mészáros-cégekkel intézi. Kapcsolódó, mai fejlemény, hogy Mészáros ZÁÉV-je pedig közel 70 milliárd forintos közbeszerzést nyert, ennyiből fejlesztheti a Testnevelési Egyetem kampuszát.