Vonul a szélsőjobb!

0

Vasárnap délután Horthy Miklós kormányzóvá választásának századik évfordulójára közös demonstrációt szervezett a Mi Hazánk Mozgalom, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és más radikális szervezetek.

Negyed 5-kor nagyjából 200 ember volt a Szent Gellért téren, nemzeti rock szólt, felállítottak egy bronzból készült Horthy-mellszobrot is. A tömegben nagy-magyarországos-, Horthy-sálas és zászlós embereket látni. A Mi Hazánk politikusai közül már megjelent Novák Előd és Fülöp Erik.

A szélsőjobboldali csoportok megemlékezésével párhuzamosan az antifasiszták két ellendemonstrációt is meghirdettek. Az ellentüntetők egy csoportja a Szabadság híd budai hídfőjénél, másik részük a Fővám téren gyülekezik. A két csoportot kordonok választják el egymástól, nagy a rendőri készültség.

Délután 3 órakor helyszíni tudósítónk jelentése szerint a rendőrök lezárták a Szabadság hidat, de a villamosokat egyelőre átengedik. A pesti oldalon nagy a rendőri készültség, a rakpartra egymás után állnak fel a rendőrségi kisbuszok, miközben a Fővám terén nagyjából negyvenen lehetnek.

Az RTL klub stábja kisebb összetűzésbe került az egyik tüntetővel. A nő azért kezdett ordibálni az operatőrrel, mert az kamerázott. Mint később kiderült, a kiakadás oka az volt, hogy a nőt és társait korábban a Mi Hazánkkal szimpatizáló tüntetés tagjai megtámadták, mert az arcát felismerték a tudósításokban.

 

 

Lezárások, forgalomkorlátozások a tüntetések miatt

A lovas-fáklyás felvonulás a Szent Gellért tértől a Parlamentig tart, emiatt forgalomkorlátozás lesz a Szabadság hídon, a Gellért téren, a Műegyetem rakparton, a Budafoki úton, a Bartók Béla úton és a Szent Gellért rakparton, majd pedig kora délután és késő este a Vértanúk tere környékén.
A közösségi közlekedést használóknak várhatóan változásokra kell számítani a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 49-es, az 56A villamos, a 7-es, a 15-ös, a 115-ös, a 133E autóbusz, továbbá a 70-es és a 78-as trolibusz forgalmi rendjében, írja a BKK.
A Mi Hazánk a Betyársereggel és a HVIM-mel közösen múlt hétvégén tartott demonstrációt Sályon, miután egy nőt otthonában gyilkolt meg egy 21 éves férfi. A szélsőjobboldali szervezetek vonulásáról ebben a cikkünkben tudósítottunk.
Toroczkai László pártja novemberben Horthy budapesti belovagolásának 100. évfordulójáról megemlékezett, volt antifasiszta ellentüntetés is, baloldali politikusok pedig elítélték a Horthy bevonulását éltető rendezvényt.

(MTI)