Washington Post: Orbánék távozása felrázhatja az európai politikát!

Az EU a jelek szerint már nem lesz olyan kényelmes fészek a feltörekvő autokraták számára, mint amilyen volt az utóbbi években.
Orbán Viktor messzire vitte Magyarországot a demokráciától, de most az európai szövetségesek ellene fordulnak, azaz az EU a jelek szerint már nem lesz olyan kényelmes fészek a feltörekvő autokraták számára, mint amilyen volt az utóbbi években. Ezt R. Daniel Kelemen, a Rutgers Egyetem politológia professzora fejti ki a Washington Post vitarovatában.
A szakértő emlékeztet arra, hogy a Fidesz kénytelen volt ott hagyni a néppárti frakciót, mert különben a megalázó kizárás várt volna rá. A kormányfő az eltelt jó évtizedben lebontotta a magyar demokráciát, és helyette az elemzők által hibridnek nevezett választási-tekintélyelvű rezsimet vezette be. De mivel az unió a jogállamok szövetsége, ez csak úgy volt lehetséges, hogy az EPP védelmet nyújtott neki. Ő meg szállította a fideszes képviselők szavazatait Strasbourgban, segített fenntartani a kereszténydemokrata dominanciát a szervezetben és hozzásegítette Merkel védencét, von der Leyent, hogy ő legyen a Bizottság elnöke.
Az ellenszolgáltatás az volt, hogy a CDU és más erők felléptek, nehogy Brüsszel határozottabb lépéseket tehessen az autokráciába átcsúszó Magyarország ellen. Csakhogy a kellemes alku a múlt héten összeomlott. A fordulat 2017-re nyúlik vissza, amikor a Néppárt elvileg meghúzta Orbán számára a vörös vonalakat, de az tett az üres fenyegetésre. Megszegte a közösségi normákat az oktatás szabadsága, a sajtó sokszínűsége, a bírák függetlensége, a civil szervezetek és a menekültek jogai ügyében.

Szeretlek Egerszeg