WHO: Az egész világ veszélybe kerülhet a mutáns brazil járvány miatt

Új és még halálosabb mutációk terjedhetnek el világszerte Jair Bolsonaro, brazil elnök víruspolitikája miatt – írja a CNN.

Vészjósló forgatókönyv válhat valóra, új és még halálosabb mutációk terjedhetnek el világszerte Bolsonaro elnök víruspolitikája miatt, erre figyelmeztetett a dél-amerikai ország egyik vezető tudósa a járvány eddigi leghalálosabb napján.

A Guardiannak nyilatkozva Miguel Nicolelis, a Duke Egyetem idegtudósa felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a brazil kormányt, amiért nem tudta kézben tartani a járványt, ami eddig több mint negyedmillió brazílt ölt meg.

 

Ez a globális áldozatok tíz százaléka.

A világnak figyelmeztetni kell a kockázatra, amit Brazília jelent a járvány elleni küzdelemben. Mi értelme van a járvány elleni intézkedéseknek Európában vagy az Egyesült Államokban, ha Brazília továbbra is táptalaja a vírusnak?”

Nicolelis szerint a probléma nem egyszerűen az, hogy Brazília a „pandémia kezelésében a világ legrosszabbul teljesítő országa, hanem ha engedjük a vírus szaporodását azon a szinten, ahol most tart, akkor megnyitjuk az ajtót az új mutációk elterjedésének és a még halálosabb változatok megjelenésének.”

Az egyik legaggasztóbb brazil mutáns, a P1 Manausra, az Amazonas legnagyobb városára vezethető vissza, ahol januárban a járvány olyan pusztítást végzett, hogy a helyi egészségügyi teljesen összeomlott.

Ennek a változatnak eddig hat esetét fedezték fel az Egyesült Királyságban.

“BRAZÍLIA EGY SZABADTÉRI LABORATÓRIUM, AHOL ÚJABB HALÁLOS MUTÁCIÓK JÖHETNEK LÉTRE” – FIGYELMEZTETETT NICOLELIS. „EZ A VILÁGRÓL SZÓL. GLOBÁLIS.”

 

Nicolelis szerint a vírustagadó Bolsonaro elnök, nem tudta megfékezni a járványt és nem indított megfelelő oltási kampányt. Ez pedig egy olyan nemzeti tragédiához vezetett, amiből Dél-Amerika legnépesebb országa 2022 végéig nem valószínű, hogy kikerül.

 

 

Az előrejelzésem szerint ha a világot megdöbbentette, ami az olaszországi Bergamóban és néhány hete Manausban történt, akkor annál is jobban meg fogja döbbenteni az, ami Brazília szerte történni fog, ha nem teszünk semmit – hívta fel a figyelmet Nicolelis.

BRAZÍLIÁBAN A JÁRVÁNY EDDIGI LEGHALÁLOSABB FEJEZETE KEZDŐDÖTT, A KÓRHÁZAK TELJESÍTŐKÉPESSÉGE ÖSSZEOMLOTT VAGY AZ ÖSSZEOMLÁS KÜSZÖBÉN ÁLL, A HALÁLOS ÁLDOZATOK SZÁMA ÚJ, DRÁMAI REKORDOT ÉRT EL. KEDDEN 1726 HALÁLESETET JELENTETTEK, EZ A LEGMAGASABB A JÁRVÁNY KEZDETE ÓTA.

 

A tudós, aki nemzeti kormányoknak adott tanácsot, most egy speciális Covid-bizottság felállítását sürgeti a Bolsonaro által hagyott vezetői vákuum betöltésére és azonnali, 21 napos országos lezárás elrendelésére. Ez azonban Bolsonaro eddigi hozzáállását tekintve gyakorlatilag lehetelennek tűnik.