WHO: Hamarosan jön a harmadik hullám!

A maszk viselésének fontosságára hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának szerdai közleménye, amely a maszkviselésre szólít fel a családi karácsonyi összejövetelek idejére is, továbbá a koronavírus-járvány harmadik hullámára figyelmeztet – írja az MTI.

A közleményben a beltéri összejövetelek nagyobb egészségügyi kockázatára is figyelmeztet a szervezet.

Az összejöveteleket – amennyiben erre mód van – kültéren tanácsos megtartani, a résztvevőknek pedig ajánlott a maszk viselése és a kölcsönös távolságtartás. Ha beltéren gyűlnek össze, csökkentsék a résztvevők számát, és gondoskodjanak megfelelő szellőztetésről

– írják.

Noha a WHO elismeri a maszkviselés és a távolságtartás kényelmetlenségét, a közlemény hangsúlyozza, hogy e lépések nagyon fontosak az egészségmegőrzés érdekében, különösen abban az esetben, ha több háztartás és eltérő korú emberek gyűlnek össze.

A WHO a vallási ünnepségekkel és a karácsonyi vásárokkal kapcsolatban aggodalmát fejezte ki, és arra kérte azon országok kormányait, ahol magasak a fertőzésszámok, hogy halasszák el ezeket.

Mint írják, a járvány visszaszorításában elért törékeny eredmények ellenére

a Covid–19 még mindig súlyos probléma az európai térségben, és komoly kockázata van egy harmadik hullám elindulásának 2021 első hónapjaiban, amit csak együttműködéssel lehet megelőzni.

A világszervezet vészhelyzeti igazgatója december elején eltanácsolta ez embereket a karácsonyi ölelésektől, leszögezve, hogy a testi kapcsolat mellőzése életmentő lehet a járvány idején.

Michael Ryan „kellemetlennek” nevezte, hogy a szeretet megnyilvánulását ölelés formájában mellőzni kell, de mint mondta, most létfontosságú.

Via. MTI