WHO: Lesz hatodik és hetedik hullám is!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb járványügyi jelentése szerint világszerte 17 százalékkal csökkent az új koronavírusos esetek száma a múlt héten az egy héttel korábbi adatokhoz képest. Mindeközben hét százalékkal kevesebben haltak meg a koronavírus okozta Covid–19-ben, mint egy héttel korábban.

Az Egészségügyi Világszervezet 19 millió újonnan diagnosztizált fertőzöttet és csaknem 68 ezer halálesetet jelentett a január 31-től február 6-ig tartó időszakban. A WHO hat régiójának mindegyikében csökkent a megbetegedések száma, kivéve a közel-keleti térséget. Itt 36 százalékos növekedést jelentettek, egyebek között az afganisztáni, az iráni és a jordániai fertőzésszámok emelkedése miatt.

Európában a megbetegedések száma hét százalékkal csökkent. Visszaesést tapasztaltak például Franciaországban és Németországban. Eközben a térség keleti részén – például Azerbajdzsánban, Fehéroroszországban és Oroszországban – az esetszámok növekedéséről számoltak be.

Az új esetek csaknem 97 százalékát az omikron-variáns okozza világszerte, ezt a variánst már szinte a világ össze országában kimutatták. A többiért a vírus delta-változata a felelős – írta kedd éjjel nyilvánosságra hozott jelentésében a WHO.

A szervezet ugyanakkor megjegyezte: sok országban, ahol korábban emelkedtek a fertőzésszámok az omikron miatt, már apadóban van a járványhullám.

A WHO egyik tisztviselője nem sokkal korábban azonban hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus továbbra is veszélyes, és hogy az omikron-hullám sok országban még nem tetőzött és minden bizonnyal a hatodik hullámra már nyár közepén számítani lehet, viszont a hetedikre nem nagyon tudnak mit tippelni.

– ismertette az MTI.