WHO: Továbbra is gyorsan terjed az indiai mutáns – Több ország vészhelyzetet hirdetett – Közel öt országban elindult a negyedik hullám! (Nemzetközi körkép)

 • Nagyvilág

162 millió fertőzött világszerte

 

A világon 162 208 037 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 365 106 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

Egy nappal korábban 161 555 984 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 353 210 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19-betegség

 • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 923 842 fertőzött volt eddig a napig, és 585 708-an haltak meg.
 • Indiában 24 372 907 fertőzöttet és 266 207 halálos áldozatot jegyeztek fel.
 • Brazíliában 15 586 534 fertőzöttről és 434 715 halálos áldozatról tudni.
 • Franciaországban 5 925 071 fertőzöttet és 107 696 halálos áldozatot regisztráltak.
 • Törökországban 5 106 862 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 44 537.
 • Oroszországban 4 875 308-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 113 541-re emelkedett.
 • Az Egyesült Királyságban 4 464 663 a fertőzöttek száma, és 127 937-en haltak meg a betegségben.
 • Olaszországban 4 153 374 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 124 063.
 • Spanyolországban 3 604 799 fertőzöttet és 79 339 halálos áldozatot regisztráltak.
 • Németországban 3 595 872 a fertőzöttek száma, 86 100 a halottaké.
 • Argentínában 3 290 935 a fertőzöttek és 70 253 a halottak száma.
 • Lengyelországban 2 851 911 fertőzöttet és 71 609 halálesetet tartanak nyilván.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 

 • Negyedik hullám

Több ország is a tegnapi és a mai napon bejelentette a negyedik hullám kezdetét.

Köztük Peru, Nepál, Kuba, Trinidad és Tobago, Togo.

 

 • Trinidad és Tobago

Vészhelyzet bevezetésére és a negyedik hullám bejelentésére kényszerült a koronavírus-járvány miatt Trinidad és Tobago – jelentette be Keith Rowley miniszterelnök. A szabályok szerint kijárási tilalom lépett érvénybe este kilenc órától hajnali ötig, néhány alapvető szolgáltatás igénybevételének kivételével senki sem léphet az utcákra.

A két nagy és több kisebb szigetből álló, 1,4 millió lakosú országban az utóbbi időben jelentősen súlyosbodott a járványhelyzet. A koronavírusos betegek kezelésére kijelölt hét kórház telítettsége elérte a válságos szintet. Egészségügyi szakemberek szerint az eredeti, vuhani koronavírusnál jóval agresszívebben fertőző brazil változat okolható ezért, amelyet először egy venezuelai bevándorlónál regisztráltak az országban.

Trinidadon és Tobagón eddig 60 500 ember kapott első oltást, másodikat pedig még csak ezer – számolt be az MTI.

 

 • Kuba

Elindult a negyedik hullám

 

Rekordot döntött Kubában az egy napon belül azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma péntekre: 1277 emberről bizonyosodott be, hogy hordozza a kórokozót – adta hírül a havannai egészségügyi minisztérium.

 

Heten haltak meg csütörtökről péntekre, velük 785-re emelkedett a járvány halottainak száma a szigetországban. A legtöbb fertőzést Havannából jelentették, az összesnek több mint a felét.

Közben folytatódott a kubai fővárosban a hét elején kezdett oltási kampány saját fejlesztésű vakcinákkal, a Soberana–02 és az Abdala nevűekkel.

 

 • India

India két északi államában, Uttar Pradesben és Bihárban majdnem kétezer holttestet emeltek ki a Gangesz vizéből a hatóságok – írta meg a Metro.

Valószínűleg olyan indiaiak földi maradványairól van szó, akiknek a családja nem tudja kifizetni a hagyományos hamvasztásos szertartást.

 

 • Peru

Elindult a negyedik hullám

 

Peruban lassan már nincs szabad sírhely a koronavírus-járvány miatt, és van, aki valamelyik szervét ajánlja fel, hogy intenzív kórházi kezelést kapjon – adta hírül az AP amerikai hírügynökség.

Limában a legsúlyosabb a helyzet, ott 65 temető van, de hasonló a sírhelyhiány a főváros környékén és Peru más részein is. A gyászolók pedig kénytelenek titokban temetni szeretteiket jobb híján tiltott helyeken. Egyebek között a házuk kertjében helyezik végső nyugalomra elhunyt családtagjukat. A tragikus gond természetesen nemcsak a koronavírus miatt elhunytakat sújtja, hanem más betegségekben meghaltak hozzátartozóit is.

A kórházi férőhelyek annyira zsúfoltak, hogy vannak, akik a földjüket, autójukat vagy valamilyen szervüket ajánlják fel, hogy családtagjuk intenzív kórházi ágyra kerülhessen. Ezekből a férőhelyekből az országban mindössze 2785 van, azaz tízezer lakosra sem jut egy.

Közben a perui kormány szükségállapotot hirdetett tegnap este.

 

 • Ukrajna

Ukrajnában az elmúlt napon 6796 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, és 2197 ember került kórházba. A koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe 322-en haltak bele, ami emelkedés az elmúlt nap adataihoz képest, előző nap 287 halálesetről számoltak be − írja a Kárpátalja Ma. A legtöbb fertőzöttet Kijevben azonosították.

Kárpátalján az elmúlt 24 órában 97 újabb megbetegedésről számoltak be, hárman pedig meghaltak a megbetegedésben. A járvány kezdete óta a megyében 60 927 fertőzöttet regisztráltak, 1558-an vesztették életüket koronavírus miatt.

Az országban összesen 2 150 244 esetben állapították meg a fertőzést, közülük 47 942-en haltak bele a kórba.

A több mint negyvenmilliós országban továbbra is lassan halad az oltás. Eddig az oltóanyag első dózisát 936 499-en kapták meg, míg a második adagot csupán 13 661-en vették fel.

 

 • Ausztria

Szombat éjféltől Ausztriában feloldják a november óta érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozást – jelentette be Wolfgang Mückstein. A szociális és egészségügyi miniszter elmondta, hogy május 17-én visszatérnek a gyerekek a tantermi oktatáshoz, és május 19-én

KINYITNAK AZ ÉTTERMEK KÜLSŐ ÉS BELSŐ TEREI, A HOTELEK, ÉS LÁTOGATHATÓK LESZNEK A KULTURÁLIS ÉS SPORTRENDEZVÉNYEK.

 

Ausztriában az oltható lakosság egyharmada kapta meg legalább az első adag vakcinát, és több mint egymillióan már mindkettőt. Az országban napok óta ezer alatt van az új megbetegedések száma, a kórházban ápoltak száma is folyamatosan csökken. De a többi korlátozás még 2-4 hétig érvényben marad.

Az elmúlt napon 644 embernél igazoltak vírusfertőzést, a kórházban ápoltak száma jelenleg 973, intenzív osztályon 321 beteget kezelnek. Az elmúlt napon 15-en haltak bele a fertőzés okozta szövődményekbe.

 

 • Románia

Az elmúlt napon összesen 119 021 adag koronavírus elleni védőoltást adtak be Romániában, ami az oltási kampány kezdete óta a legmagasabb szám az országban − írja a Főtér.

A legtöbbet a Pfizer és BioNTech vállalatok közös oltóanyagából adtak be, összesen 100 749 adagot. Az AstraZeneca oltásából 8309, a Modernából 7540, a Janssen-oltóanyagból pedig 2423 adagot adtak be. Eddig összesen 3 886 249 ember kapta meg Romániában legalább az oltás első dózisát. A második adagot 2 752 169 ember kapta meg.

A kormány azt tervezi, hogy június 1-jéig a beoltottak száma eléri az ötmilliót, addig pedig csupán két hét maradt hátra. A lap szerint a tervezett oltási maratonokkal, a regisztráció nélküli oltakozással nem kizárt, hogy ez teljesíthető.

 

 • Szlovákia

A járványra hivatkozva az állam tavaly 19 hétre bezáratta a vendéglátóhelyeket, ami a sörfogyasztásra is rányomta a bélyegét − nyilatkozta Vladimír Machalík, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének (SZVPS) ügyvezető igazgatója.

Az Új Szó azt írja, hogy a sörgyártók szervezete az EY üzleti tanácsadó és könyvvizsgáló céget bízta meg, hogy kidolgozzon egy elemzést, ami a sörfogyasztás és a járvány közötti összefüggésekre mutat rá.

A FELMÉRÉS SZERINT A JÁRVÁNY MIATT TAVALY 35 SZÁZALÉKKAL ESETT VISSZA A SÖRÖK, VALAMINT A VILÁGOS SÖR ÉS SZÉNSAVAS LIMONÁDÉ KEVERÉKÉNEK SZÁMÍTÓ RADLEREK FOGYASZTÁSA A SZLOVÁKIAI VENDÉGLÁTÓHELYEKEN.

 

Machalík szerint az eredmény a gazdasági mutatókon is jól látható, hiszen a bevétel több mint 8 százalékkal csökkent az előző évhez képest, amire már évtizedek óta nem volt példa. A legrosszabb helyzet a tavalyi első félévben volt, amikor 40 százalékkal esett vissza a sörfogyasztás, a második félévben pedig 30 százalékos csökkenést mutattak.

 

 • Csehország

Ezer alatt a napi fertőzöttek száma

 

Ezerre csökkent az elmúlt huszonnégy órában a napi új igazolt fertőzések száma Csehországban. Az egy héttel ezelőtti helyzethez viszonyítva ez egyharmados csökkenés – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton megjelent legújabb adatokból.

Legutóbb tavaly nyár végén volt hasonlóan alacsony ez a mutató. A napi új fertőzések száma március elejétől csökken, amikor még naponta mintegy 17 ezer új fertőzést szűrtek ki a laboratóriumok.

A szakértők nagyon fontosnak minősítik, hogy a járvány egyre kevesebb áldozatot követel. Míg áprilisban a halálozások napi száma 84 volt, májusban naponta már csak 31 halálesetet jegyeztek. A járvány tavaly március eleji kitörése óta a Covid–19-cel kapcsolatban eddig 29 886 személy halt meg. A kórházak rendkívüli leterheltsége megszűnt, és az intézmények visszatértek a tervezett, de a koronavírus miatt elhalasztott műtétekhez is. A kórházakban jelenleg mintegy 1400 covidos beteget kezelnek, 800-zal kevesebbet, mint egy hete, és a számok folyamatosan csökkennek. A súlyos betegek száma 300 körül van.

A járvány terjedését mutató reprodukciós szám már három hete egy alatt van, jelenleg ez mutató 0,73, ami szintén a kór terjedésének lassulását bizonyítja.

A cseh kormány május elejével kezdődően fokozatosan feloldja az óvintézkedéseket. Egy hete kinyitottak a fodrászatok és a testápolással kapcsolatos szolgáltatások, most hétfőn pedig az üzletek, míg az általános iskolások visszatértek a tantermekbe. A vendéglők kültéri teraszai jövő hétfőn nyitnak.

 

 • Bosznia-Hercegovina

Eddig 119 238 koronavírusos beteg gyógyult meg, 650 900 tesztet végeztek el, SARS-CoV-2 fertőzést mindösszesen 132 470 személynél diagnosztizáltak Bosznia-Hercegovinában – ismertette a hivatalos adatokat a szarajevói Dnevni Avaz napilap.

A balkáni ország lélekszáma 3 millió 301 ezer fő a legutóbbi népszámlálási adatok szerint.

 

 

 

olkt.net