YouGov: Itt vannak a friss számok!

0

A magyarok 39 százaléka inkább a kivándorlás, mint a bevándorlás miatt aggódik. Egyszerre mind a kettő 34 százalékukat aggasztja, csak a bevándorlás miatt pedig mindössze 20 százaléknyian aggódnak. A többi megkérdezett nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre – derül ki abból a felmérésből, amelyet a YouGov közvéleménykutató készített a European Council on Foreign Relations (ECFR) nevű politikai elemző központ megbízásából. A felmérésben ötvenezer embert kérdeztek meg az Európai Unió 14 tagországából, és jellemző, hogy amíg a nyugati tagországok lakói inkább a bevándorlást tartják problémának, a keleti és a déli EU-tagországok lakóit a kivándorlás jobban aggasztja a bevándorlásnál.

Fotó: Thinkstock

Ami az arányokat illeti, a magyaroknál jobban csak a románokat aggasztja inkább a kivándorlás – ez 55 százalékuk szerint probléma – a magyarok mögött harmadik helyen pedig Spanyolország áll, ahol a megkérdezettek 34 százaléka mondta azt, hogy aggódik a kivándorlás miatt. Három EU-tagországban többségben vannak azok, akik szerint a kivándorlásnak gátat kell vetni, vagyis törvényi erővel megakadályozni, hogy állampolgárai hosszú időre elhagyják a hazájukat. Spanyolországban a megkérdezettek 63, Görögországban a megkérdezettek 60, Olaszországban pedig a megkérdezettek 52 százaléka akarja ezt, de a lengyelek 50 és a magyarok 49 százaléka szerint is erre lenne szükség.

A kérdésnek azért van jelentősége – hívja fel a figyelmet a Guardian – mert az olyan politikusok, mint Matteo Salvini olasz belügyminiszter vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnök szeretné, hogy a bevándorlás legyen a központi téma a május 23-36-i európai parlamenti választásokon. A felmérés ehhez képest azt mutatja – jegyezte meg Max Leonard ECFR-igazgató –, hogy lehet mg szavazatokat nyerni olyan kérdésekkel, mint a klímaváltozás, az egészségügy és a lakhatás.

Ezt támasztja alá, hogy a felmérésben megkérdezett dánok 70 százaléka, görögök 69 százaléka, románok 64 százaléka, magyarok és lengyelek egyaránt 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerinte a környezetvédelem érdekében a technikai fejlődést is korlátozni kell. 

olkt.hu/theguardian.com