Zacher: 85 százalékban oltatlanok kerülnek kórházba, a maradék között soknak lejárt a védettsége!

A szakember ismét azt kérte, hogy aki csak teheti, kérje a harmadik oltást is, mert lejár a védettség. A karácsonyi vásárlások miatt kiélezett lehet a december.
Még tolerálható a helyzet, sok a lélegeztetőgép, például raktárakban is vadonatújak sorakoznak, van elég gyógyszer és védőfelszerelés is, kérdés, hogy humánerőforrással mennyire bírja a szakma − mondta Zacher Gábor toxikológus, a hatvani kórház főorvosa a Klasszis Klub műsorában. Az interjút a Menedzsment Fórum és az Index szemlézte.
A szakember kiemelte, hogy a hatvani kórházba bekerült koronavírusos betegek 85 százaléka nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást. Elmondása szerint a maradék 15 százalékból 7-8 beteg olyan, akiknek úgymond „lejárt a védettségük”, mert már nagyon régen vették fel a koronavírus elleni második oltást. Zacher Gábor ismét azt kérte, hogy aki csak teheti, vegye fel a harmadik oltást. A negyedik hullám tetőzésével kapcsolatban arról beszélt, hogy egyelőre nem tudni, mikorra várható a csúcs.
Hozzátette:
A december kiélezett lesz, hiszen a karácsony miatt mennek bevásárolni és ajándékot venni az emberek, állítólag idén tízezerrel többet szeretnének költeni, amire számít is a kereskedelem. Mindenesetre a Télapó nem feltétlenül fog szép ajándékot hozni nekünk, erre a szennyvíz-adatokból lehet következtetni – mondta el Zacher.
A főorvos szerint Magyarországon nem kell számítani teljes lezárásra, de az előfordulhat, hogy az oltatlanokat jelentősen korlátozzák majd. Zacher Gábor elmondta, hogy mostanra már jóval rutinosabbak az egészségügyi dolgozók. “Megtanultuk, hogy a Covid-osztályon való munka nem leányálom, heti 168 órás jelenlétről van szó, ömlenek a betegek a sürgősségi osztályokra, akiknek 20-25 százaléka szorul felvételre” − fogalmazott a szakember.

Szeretlek Egerszeg