Zacher Gábor aggódik a terasz és iskolanyitás hatásaitól, szerinte súlyos gondok lesznek

A fertőzöttek száma jelentősen emelkedett, újabb adag vakcina érkezett, Zacher Gábor aggodalmairól beszélt, sok érettségiző beteg pedig amiatt aggódik, hogy időben bepótolhatja-e az írásbelit. A koronavírusról szóló hírek napi összefoglalója az Indexen.

Szomorú hírrel kezdődött a nap, az új fertőzöttek száma ugyanis jelentősen megugrott, mert amíg kedden 726 új beteget regisztráltak, addig szerdára ez a szám 1 130-ra emelkedett. Emellett 128-an elhunytak, köztük többen is 50 év alatt voltak, míg a koronavírus legfiatalabb áldozata 26 éves volt. Az elhunytak száma 28 173-ra nőtt. A gyógyultaké jelenleg 538 965 főnél tart, míg az aktív fertőzöttek száma 218 829 fő, közülük 4 374 beteget ápolnak kórházban, 511-en pedig lélegeztetőgépen vannak.

A jelenlegi helyzettel és azzal kapcsolatban, hogy Budapesten ismét elkezdett nőni a szennyvízben észlelt koronavírus-örökítőanyag mennyisége, Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa aggályait fejezte ki, és szerinte a terasznyitásnak köze lehet hozzá.

Igaz, bízik benne, hogy nem érkezik meg a negyedik hullám Magyarországra, de ahogy mondta, az ördög és a vírus sem alszik.

A toxikológus hangsúlyozta, hogy közösségbe csak a második vakcina beadása után 10-12 nappal érdemes menni, mert akkora alakul ki a megfelelő védettség.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is a vakcinákról beszélt, tapasztalatai szerint a kínai Sinopharm adja a legszélesebb immunitást, mivel teljes elölt vírust tartalmaz, egyúttal ez váltja ki a legkisebb oltási reakciót, ráadásul mindenkinél találtak ellenanyagot, aki mindkét dózist megkapta már.

Hozzátette, hogy az összes oltásnak erősebb az immunreakciója a betegségnél, ám mivel a hazánkban alkalmazott hat oltóanyag eltérő technológiával készül, egy oltás nem tud minden előnyt biztosítani. Ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy a Sinopharm és a Pfizer esetében sincs szükség harmadik dózisra.

Pfizerrel kapcsolatban a kormány bejelentette, hogy újabb 335 450 adag oltóanyag érkezett Magyarországra, ám ezeket kizárólag azoknak lehet beadni, akik az első vakcinát már megkapták, valamint a 16–18 éveseknek.

Merthogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán bejelentette, hogy ez a korosztály is megkaphatja az oltást, rájuk az érettségi, vagyis május 10. után kerülhet sor. Ám ahhoz, hogy beoltsák őket, regisztrációra van szükség, amelyhez a 16 és 17 éveseknél szülői hozzájáruló nyilatkozat is kell.

Ami a fiatalokat illeti, több érettségiző sem tud részt venni a hétfőn indult írásbelin, mivel a koronavírus miatt karanténba került.

Bár a visszalépők és az önhibájukból távol maradók csak 2021 októberében vizsgázhatnak, azoknak a helyzete más, akik a pandémia miatt nem tudtak megjelenni az érettségin.

Egyelőre azonban nem tudni, mi lehet a megoldás, de Horváth Péter, Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint elképzelhető lenne olyan verzió, hogy az írásbeliről a járvány miatt lemaradók a szóbeli időpontjában, júniusban pótolhatnák a vizsgákat.