Zacher Gábor: Egyre durvább vírushullámok jöhetnek az idei évben!

Attól fél, hogy a koronavírusnak újabb és újabb mutációi bukkannak majd fel, amik ki tudják cselezni az védőoltásokat.

Zacher Gábor komoly tervekkel vág neki a 2022-es évnek. A toxikológus és sürgősségi főorvorvos szeretne újabb könyvet kiadni és legalizáltatni Magyarországon a  terápiás marihuána-fogyasztást. Utóbbira egyelőre nem lát esélyt, attól viszont tart, hogy az új év újabb mutációkat is tartogat, ami nem sok jóval kecsegtet.

Attól tartok, de nagyon, hogy a koronavírusnak újabb és újabb mutációi bukkannak majd fel, amik ki tudják cselezni az védőoltásokat, így egyre durvább járványhullámok jöhetnek. Kifejezetten félek attól, hogy egy igen rossz forgatókönyv megvalósulása esetén nem 5, hanem 50 millió halottja lehet a járványnak világszerte.

– mondta Zacher Gábor az RTL-nek adott interjújában.

Hozzátette, hogy amíg nálunk 70, és más, fejlett országokban 80-90 százalékos az átoltottság, rengeteg hely akad szerte a világban, ahol ez a szám csupán 1-2 százalék, a hatalmas különbség leküzdéséért pedig lenne bőven tennivaló, hiszen az említett térségekből indulnak ki a mutációk is.

Zacher mindazonáltal reméli, hogy egyszer csak lecseng a járvány, ami nem csak a túlterhelt egészségügynek tenne jót, elvégre a pandémia kezdete óta 30-ról 49 százalékosra nőtt itthon a depressziósok aránya is. Úgy véli, az év szakmai kihívása az lesz, hogy hatékony gyógymódot, terápiát találjanak a fertőzöttek számára, és visszaszorítsák a halálozási rátát. Emellett szeretné elérni, hogy itthon is legális legyen a marihuána terápiás fogyasztása.

Van még egy fontos szakmai dolog, amit én személy szerint nagyon szeretnék elérni, de a szakma nagy része is egyetért ebben velem, mégpedig a marihuána orvosi alkalmazásának engedélyezése Magyarországon. A világ sok országában evidencia a terápiás alkalmazása, Európa nagyobbik felén is. Márpedig a magyar betegeknek is joguk van a legjobb terápiához, amit így nem kapnak meg

– magyarázta a toxikológus, hozzátéve, hogy az említett terv beteljesülésére csekély az esély, amíg a az egészségügyért is felelős miniszter csak a kábítószert látja a marihuánában.