Zacher Gábor: Orbán Viktor hazudott!

A toxikológus beszámolt arról, hogy sok beteg utolsó mondata, hogy „ugye meggyógyulok?”, de az orvosok nem ígérhetnek semmit.

Nem szokása felelőtlen ígéreteket tenni azoknak a betegeknek, akiket lélegeztetőgépre rak – mondja Zacher Gábor toxikológus a Szabad Európa Szelfi című podcastjában.

Zacher elmondása szerint sokak utolsó mondata az, hogy „ugye meggyógyulok?”. Azonban az orvosok nem áltathatják betegeiket, csak azt mondhatják, hogy mindent megfognak tenni, hogy túléljék a koronavírust.


A toxikológus szerint felelőtlenség lenne azt ígérni, hogy mindenkit meggyógyítanak, ahogy ezt Orbán Viktor tette.

„Nem szabad ígérni. Ez nem az a felelőtlen ígéret, ami mondjuk Orbán Viktor szájából is elhangzott, hogy mindenki nyugodjon meg, aki megbetegedik, meg fogjuk gyógyítani. Az számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba”

 

– vélekedett az orvos.

Zacher hozzátette, hogy már nem számolja, naponta hány beteget kell lélegeztetőgépre tennie, de még mielőtt ezt megtenné, az előtt elmondja a betegnek, hogy milyenek a labor- és CT-eredményei. A páciensek ilyenkor már tisztában vannak azzal, hogy baj van, mert a maszk már nem elég a stabil légzéshez.

 

„Úgy szoktam csinálni, amikor adjuk az altatószert, hogy mondom a betegnek, hogy kezdjen el számolni. Egy, kettő, három, és akkor látjuk azt, hogy a tudatállapota mikor szűkül be az altatószertől, fájdalomcsilapítótól, aztán megkapja az izomlazítót”

 

– részletezte az orvos.

Legjobban az ekkor elhangzó utolsó mondatok maradnak meg benne, főleg azért, mert „van, akinek ez tényleg az utolsó mondata”. De van olyan beteg is, akit sikerül megmenteni, és velük tudják azt közölni, hogy „jó reggelt, eltelt két hét”.