Zelenszkij: a háború a Krímben fog véget érni

Az oroszokkal vívott háború a Krímben fog véget érni – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. Mindeközben az oroszok új szárazföldi főerőt hoztak létre az ukrajnai hadjárat támogatására brit hírszerzési értesülések szerint, mely egyelőre Moszkvától keletre állomásozik.

Heves rakétatűz alá került a dnipropetrovszki régió az éjszaka folyamán

Az orosz tüzérség lövedékei az éjszaka folyamán 13 embert öltek meg  Dnipropetrovszk régióban, Ukrajna középső részén. A nikopoli járás településeit 80 rakéta találta el – írta Telegram-bejegyzésében a régió kormányzója. A terület a zaporizzsjai atomerőmű közelében található. Valentin Reznicsenko bejegyzése szerint több településen szünetel az áram- és gázszolgáltatás a csapások következtében – olvasható a BBC oldalán.

Oroszország szinte bizonyosan új szárazföldi főerőt hozott létre

Szinte biztos, hogy az oroszok egy meghatározó új szárazföldi haderő formációt hoztak létre, melynek feladata az ukrajnai hadműveletek segítése lesz – jelentette a brit védelmi minisztérium tegnapi, Twitteren közzétett hírszerzési értesítőjében. A 3. hadtest jelenleg Mulino városa mellett állomásozik Moszkvától keletre.

Az orosz harctéri parancsnokok számára továbbra is prioritás a Donbasz régióbeli offenzíva sikerre vitele, valamint a védelmi állások  megerősítése Dél-Ukrajnában egy esetleges ukrán ellentámadás elhárítása érdekében, Herszon térségében.

Zelenszkij: Az oroszokkal vívott háború a Krímben fog véget érni

Volodimir Zelenszkij nem említette a krími robbantás-sorozatot tegnap esti beszédében, ugyanakkor hosszan beszélt a Krím-félszigetről. Soha nem feledjük, hogy az oroszokkal vívott háború 2014-ben a Krímben vette kezdetét, a terület orosz hadsereg általi megszállásával. A háborúnak a Krím felszabadításával kell véget érnie – nyomatékosította Ukrajna elnöke. Mindez arra utal, az államfő bízik abban, hogy csapataik visszafoglalják a félszigetet az oroszoktól a háború befejezése előtt. Korábban a február 24-i, az invázió megindulása előtti állapotokhoz való visszatérést tekintette országa stratégiai célkitűzésének a háború befejezése kapcsán, míg a Krímről tárgyalások döntöttek volna ezt követően.

Moszkva ugyanakkor a vörös vonal átlépésének tekintené a Krím elleni ukrán katonai akció megindítását, erre Dmtirij Medvegyev korábbi orosz elnök több alkalommal is figyelmeztetett, mondván, az Ítélet Napja jöhet el ebben az esetben.

Oroszország történelmi orosz földnek tekinti a Krím-félszigetet, mely ellen mostanáig szisztematikus ukrán katonai akciókat nem hajtottak végre. Ha ebben változás állna be, az kiverhetné a biztosítékot Vlagyimir Putyinnál, ami a háború súlyos eszkalációját vonhatná maga után politikai, katonai elemzők aggodalmai szerint – írja a BBC.com

https://frisshirek.hu/cikk/20220810_zelenszkij-a-haboru-a-krimben-fog-veget-erni