Zsaruellátó: Közlemény – Sérelemdíj!?

2020. december 24-én 6 óra 37 perckor Budapest IV. kerület, Kassai utcában egy agresszív támadó egy késsel, életveszélyesen megsebesítette az egyik intézkedő járőrt, majd ezt követően a járőr társa a támadót több lövéssel ártalmatlanította.
A sérült rendőr, Peti súlyos, életveszélyes sérülésekkel került kórházba, és élete egy hajszálon múlt. A társát, Erikát szintén erősen megviselték a történtek. Egy ország állt, és áll ki ma is mellettük, mint a mi Hőseink. Rendőrök, akik cselekedtek, és majd’ az életüket adták azért, amire felesküdtek. Védték az emberi életét az életük árán…
A mai napon megjelent hírek szerint egy, a helyszínen lakó család jogi képviselője bejelentette, hogy család ugyan hálás a rendőrpárosnak, hogy időben érkeztek, és az agresszív férfi nem jutott be a lakásukba, azonban ennek ellenére sérelemdíjat kérnek a rendőrségtől az őket ért megrázkódtatások miatt.
Magyarországon a törvények szerint bárkinek joga van bírósághoz fordulni, aki úgy érzi, hogy vélt, vagy valós érdeke sérült. A bíróság legitim, és független, illetve a törvények alapján dönti el a sérelem fennállását, illetve a követelés jogosságát, és mértékét.
Hőseink, Peti és Erika, a történtek során nem kevés megrázkódtatáson mentek át. Peti életveszélyesen sérült, Erikát lelkileg viseli meg erősen az, ami történt. A támadó, aki ártó szándékkal, agresszív módon rontott a rendőrökre, életét veszítette. Az intézkedés során más személy sérülést nem szenvedett el.
Az intézkedés során történtek jog- és szakszerűségét mi nem vizsgálhatjuk, hiszen a jogszabályok által feljogosítottak tehetik ezt meg. Az elsődlegesen elhangzott vélemények alapján azonban az jog- és szakszerű volt.
Erkölcsi oldalról viszont szót emelhetünk bárki ellen, és bárki mellett. Úgy gondoljuk, hogy a Hőseink határozott, bátor, és odaadó, valamint törvényes fellépése mentett meg több embert attól, hogy a támadó személy bennük kárt okozhasson. Azt sem tudjuk, hogy a támadó személy miként és miért került egyáltalán a helyszínre. Azt tudjuk, hogy a Hőseink azért mentek oda, mert ő ott volt, és veszélyes volt, és megtették azt, amit a szituáció megkövetelt.
Hálásak lehetünk, és vagyunk nekik, hogy akkor, és ott, és ŐK ketten. . . . Tizedmásodpercek alatt meghozott döntések sorozata befolyásolják egy ilyen intézkedés kimenetelét. Maximális tisztelettel köszönjük Nektek, Erika és Peti!
Úgy gondoljuk, hogy a fenti pár sorral, ha ugyan nehezen is, de sikerült megfogalmazni azt az álláspontot, ami a sérelemdíjat, mint opportunitást realizálja, és annak erkölcsi oldalát, mint igazolhatatlant, maximálisan nélkülözni igyekszik.
Igazságot tenni nem a mi tisztünk, de úgy hisszük, hogy emberi sorsokon nyerészkedni nem ildomos, erkölcsileg elítélendő.
Zsaruellátó Egyesület